Pagina's

Salon: veelzijdig overzicht van Brabantse kunst

door Edine Wijnands donderdag 24 juli 2008


BREDA - Wie benieuwd is naar het nieuwste van het nieuwste van de hand van Brabantse beeldende kunstenaars, moet één dezer dagen eens binnenstappen bij de NBKS in de Reigerstraat.
Daar hangt en staat het. Werk van jonge, maar soms ook wat oudere, Brabantse kunstenaars. Mensen die zich vorig jaar inschreven bij de Noord-Brabantse Kunst Stichting. En die vervolgens zijn uitgenodigd mee te doen met Salon XI, de elfde overzichtstentoonstelling van nieuw-ingeschrevenen.Werk dat divers van stijl, aard, materiaal en thematiek is. Dat past bij de Salon. Die naam verwijst immers naar de grote overzichtstentoonstellingen in het Parijs van weleer. Exposities die met name in de negentiende eeuw bezoekers trokken uit alle lagen van de bevolking.Dat streeft de NBKS natuurlijk ook na. Het werk van de Brabantse kunstenaars verdient het te worden bekeken. Door een algemeen publiek, maar zeker ook door galeries, opdrachtgevers, kunstinitiatieven. "In de loop der jaren is gebleken dat heel wat kunstenaars wat hebben gehad aan de jaarlijkse salon die wij houden", weet NBKS-directeur Jos Wilbrink. Elf keer Salon betekent dat er inmiddels een aardig beeld is te geven van de ontwikkeling die de Brabantse kunstenaars door de tijd heen maakten. Wilbrink: "Je ziet dat de kunst multidisciplinairder is geworden. Had je aanvankelijk een beeldhouwer, schilder, fotograaf, inmiddels lopen de stijlen door elkaar. Er worden bovendien meer installaties gemaakt. En de nieuwe vormen, de audiovisuele technieken, de digitalisering, zijn opgerukt." Toch: " Toch heb ik het idee dat de Brabantse kunstenaars nu weer wat terug gaan naar het pure tekenen, schilderen en fotograferen." En inderdaad: in de Salon zijn veel voorbeelden te vinden die dat gevoel staven. Opvallend veel werk trouwens van Bredase hand. Van de 51 deelnemers hebben er 21 iets met Breda te maken. Ze komen er vandaan, hebben er de kunstacademie gevolgd, of wonen en werken er nu. "Veel fotografie" , zegt Wilbrink. "Dat is niet nieuw. Breda is altijd sterk geweest in die sector." Onder de Bredanaars trouwens niet louter jong talent. " Nee, er is ook nieuw werk van wat oudere artiesten. Mensen die nog niet of tijdelijk niet bij ons waren ingeschreven en die dus ook nieuw zijn in ons bestand."De Salon is tot 7 september van dinsdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.

Sabine Bolk richt zich op de schoonheid en vreemdheid van anderen en van haarzelf in hun omgeving. Ze houdt van de verzameldrift van mensen. Ze plaatst spullen als kleding en verzamelingen in een ruimte, zoals in deze vitrine, omdat die samen iets vertellen van een persoon.

Geen opmerkingen: