Pagina's

Kunst in de stal lokt oprechte liefhebber op de fiets

Gust van Gils is kippenboer te Ginhoven. Maar nu is-ie drie dagen galeriehouder. Hij heeft niet zoveel met kunst, maar het rijsttapijt van de Bredase kunstenares Sabine Bolk vindt hij best mooi. foto's Edwin Wiekens/het fotoburo

BAARLE-HERTOG - Drie dagen heeft de kippenboer gekuist voor kunst.
Toch grinnikt Gust van Gils, boer te Ginhoven nabij Zondereigen, net over de grens: "Ik heb helemaal niets met kunst. Het kon ook maar nèt. Ze zijn nu drieënhalve week. Waren ze tegen de zes geweest, dan had ik er geen tijd voor gehad." Die 'ze' zijn pakweg veertigduizend braadkipjes die Gust in zes weken slachtklaar fokt.

Eten en drinken is toepasselijk het thema van de te fietsen kunstroute langs boerenbedrijven. Kunst op het hof heet het project dat elk jaar een ander deel van Vlaanderen aandoet, dit weekend dus de Noorderkempen.

In Gusts grote schuur staan normaal tractoren en andere spullen. "De schuur staat er nu 22 jaar. Die was nog nooit gekuist. Het moest proper zijn. We hebben de spinnen uit de nok gespoten."

Je kunt er nu van de grond eten. Dat zag ook Sabine Bolk, de in Uden geboren nu Bredase kunstenares. Twee jaar terug afgestudeerd aan St. Joost, maakt ze kunst vanuit huiselijke taferelen. Bij Gust in de schuur hangen nu haar tekeningen, maar er ligt ook het fraaie rijsttapijt, waarin vormen ontstaan dankzij de bereidwillige medewerking van onder meer bonen, linzen en maïs. Bolk vindt het exposeren bij de boer 'puur'. "Hier kom ik veel mensen tegen die niet zoveel van kunst weten. Die er echt van genieten en eerlijk zeggen wat ze ervan vinden. Een superleerschool. In een galerie krijg je algauw mensen die vinden dat je werk lijkt op dat van die en die." Nee, geef Bolk deze oprechte liefhebbers maar.

Gust de heeft zich tot deze culturele invasie laten verleiden door een stel 'vrouwen met vaart'. Want zo noemen zich de erfgenamen van de in 1911 opgerichte Belgische Boerinnenbond tegenwoordig. Ook de latere bondsnaam 'Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen' (KVLV) ligt intussen in het archief, al leeft de afkorting voort. "Nog maar tien procent van onze leden zijn echt boerinnen", weet Annemie Meeusen die samen met Lia Bayens even verderop gastvrouw is bij de Schouwhoeve van melkveehouder Ad Kuijpers en echtgenote Lia. Ad, normaal in de weer met zijn tachtig melkkoeien, krijgt nu ineens per dag meer dan duizend kunstzoekers op z'n erf. "Toch mooi, die combinatie van landschap, boerderij en kunst", zegt Kuijpers......

Ook fietsen naar Kunst op het hof? Dat kan vandaag vanaf 10.00 uur nog. Vertrek bijvoorbeeld bij het Toeristisch Infokantoor Baarle Hertog (Nieuwstraat 16) of Merksplas (Kerkstraat 1). Morgen gaat bij Gust de bezem weer door de stal.

door Henk Schol maandag 14 juli 2008

1 opmerking:

Yvonne zei

leuk artikel! grappige foto!
mama