Pagina's

A walk around the Pond

Dit boomkleed maakte ik voor de bosexpositie op de Koekoek. Ik had deze vorm voor een werk al een tijdje in mijn hoofd, Emmy Dijkstra verwoord het mooi op haar site in de post 'Just to walk around'. Soms heb je een vorm-idee en een inhoud-idee, maar leven deze twee ideëen lange tijd naast elkaar. Zo was het ook met dit werk. Ik ben bezig om een manier te vinden waarin gebeurtenissen, en specifieker wandelingen, in kaart worden gebracht. Hoe zet je een wandeling om in een beeld waarmee je communiceert wat je ziet (telt, opvalt, registreert) zonder een landkaart te maken? Een 'methode of walking'. Hoe maak ik deze 'kaart' zonder te leunen op bestaande Batik-indelingen (zoals met mijn ontwerp voor een dag-nacht Batik 'Moeilijke Tijd').

Soms zit iets in je hoofd, wat je handen al lang hebben uitgevoerd. Simpel gezegd mijn drang om alles in kaart te brengen, is eigenlijk altijd aanwezig geweest. Wellicht spreekt Batik mij daarom zo aan. In Batik wordt op een heldere, mooie, beeldende wijze een gebied, persoon en leven in kaart gebracht zonder dat het concreet wordt of zijn poëzie verliest.
In mijn boomkleed 'A walk around the Pond' heb ik mijn wekelijkse vlindermonitor-route verwerkt.
Ik begon met het monitoren van vlinders omdat er in Batik veelvuldig vlinders afgebeeld worden. Als ik leerde de vlinder te herkennen, kon ik wellicht de herkomst van de Batik bepalen. (meer over deze theorie in mijn blogpost 'Making sense by making maps'op De reis naar Batik).
In Breda werd een cursus aangeboden bij het KNNV en liep ik voor de Vlinderstichting en de Gemeente Breda wekelijks (bij lekker, warm, droog weer) een route waar ik vlinders monitor oftewel telde.
Wat begon als een manier om Batik te leren lezen, werd een deel van mijn eigen omgeving. De route rondom de vijver die ik liep, het vlinderseizoen loopt t/m 1 oktober, is elke keer hetzelfde. Onderwijl zag ik zwanen broeden, jonge meerkoeten opgroeien en leerde ik om libellen te herkennen. Deze wandeling wilde ik omzetten naar een beeld, waarin ik net als in een Batik communiceer wat ik zie, denk, voel, en ontdek als ik die route bewandelde. Een methode waarmee ik een plattegrond maak, waarmee iemand de locatie kan herkennen, misschien zelfs dezelfde route kan lopen, zonder dat het een Google map is.
Als je dus om mijn boomkleed heen loopt, loop je mijn vlinderroute.

Volgend jaar in maart organiseer ik bij de Buurtsalon Linie (Edisonplein, Breda) een expositie met info over o.a. het Liniepark, vlinders, vogels en diervriendelijke tuinen.
In november geef ik bij de KNNV een kleine presentatie van mijn route. En het volgende vlinderseizoen ga ik zeker weer wekelijks mijn route lopen!


Geen opmerkingen: