Pagina's

Aangeboden locatie geen gelijkwaardig alternatief


Kunstenaars KipVis moeten weg uit pand
MIDDELBURG - Het zou heus wel kunnen, maar veel kunstenaars in Kunstwerkplaats KipVis in Middelburg willen niet alleen verder. “Het is heerlijk om met meerdere mensen in één gebouw te zitten”, zegt Femke Gerestein, die net als de andere atelierhouders in de voormalige kazerne aan het Molenwater per 1 oktober moet verdwijnen.
Door Eugène de Kok

Waar ze straks naartoe gaan, weten de kunstenaars en vormgevers van KipVis nog niet. “Het is een onzekere en hectische tijd voor ons en daardoor kom je moeilijk aan je werk toe. We hoorden net na de zomervakantie dat we weg moesten per 1 oktober. Nu weet ik niet of ik op die datum direct kan doorgaan met mijn werk”, zegt vormgever Femke Gerestein.
Net als de andere atelierhouders was de Middelburgse zaterdag aanwezig bij de opening van de laatste tentoonstelling op de KipVis-zolder.
Het bestuur en kunstenaars van KipVis zijn inmiddels in gesprek met Vlissingen over een alternatieve locatie in het voormalige ROC-gebouw op de hoek van de Gerbrandylaan en Sloestraat. Maar ze hebben ook Middelburg nog niet uit hun hoofd gezet. “We zijn nog in gesprek. We willen ook niet per se weg uit Middelburg, maar de locatie die burgemeester en wethouders ons heeft aangeboden is geen gelijkwaardig alternatief voor dit pand. Dit is een heerlijke plek.”

....De ruimte voor gastkunstenaars - die in de voormalige kazerne op zolder zit - is een wezenlijk onderdeel van KipVis. Om de paar maanden is er een kunstenaar te gast, die er werk maakt en dat vervolgens exposeert. “Zij zorgen elke keer voor nieuwe input en ook dat helpt je verder.”

De laatste gast op zolder was Sabine Bolk. In KipVis liet ze zaterdag het eindresultaat zien van haar Tour des Poulets: een onderzoek waarbij kippen een door Bolk gemaakt rijsttapijt ‘live’ opaten. Voor de tentoonstelling ging Bolk wekenlang op zoek naar creatieve kippen. Eén van de twintig kippenhouders die reageerde was Jurry uit Koudekerke, die zaterdag een voordracht hield. Daarnaast was er zaterdag een bijdrage van klarinettist Koen de Wit en een performance van Tessa de Swart.
De titel van de tentoonstelling van Bolk had overigens niet toepasselijker kunnen zijn: de verdwijntentoonstelling.

Geen opmerkingen: