Pagina's

Bouw je eigen Alien OrchestraCircuit-Bending Workshop bij Noisivision
Vanaf 1 april tot 6 mei 2008 in het Electronpand in Breda

Workshop

In april kan je een workshop Circuit-Bending volgen bij Noisivision in het Electronpand in Breda. In de workshop leer je aan de hand van een reader, gebaseerd op het boek “Circuit-Bending, build your own alien instruments” door Reed Ghazala, je eigen gecircuit-bendde apparaat oftewel Alien-Orchestra te maken.
In 5 lessen leer je circuit-benden, de herkomst van Circuit-Bending en de mogelijkheden ervan. Sander Bolk, Muzikant & student aan HKU richting Sounddesign www.myspace.com/gbbmusic , geeft personel coaching en er zullen gastsprekers zijn. De workshop word afgerond met een cd waarop samples staan van de gecircuit-bendde apparaten en een compositie hiervan door Sander Bolk. Ook zullen de “Alien Orchestra’s” tentoongesteld worden op het StreetArt festival "StreetVision "23 mei t/m 25 mei en de doorlopende expo daarna t/m 29 juni.
Meld je aan voor de workshop vóór 28 maart bij Sabine Bolk via sabinebolk@gmail.com

Meer info op www.noisivision.nl

Interview met Sander Bolk in BN de Stem op 22 maart 2008

"Buitenaards geluid uit felle speeltjes"
door Edine Wijnands

BREDA - Als Sander Bolk op kraamvisite gaat, heeft hij meer oog voor het speelgoed in de wieg dan voor de baby. Vieze, felgekleurde apparaatjes met zenuwtergende riedeltjes. Voor Sander het einde.

"Je kunt er allemaal nieuwe geluiden uit halen."

Sander is een 'circuit-bender'. Hij haalt oude geluidsproducerende elektronische apparaten uit elkaar, zoekt de printplaat op en maakt met natte vingers, soldeersel of met kleine schroevendraaiers en draadjes bewust kortsluiting. "Zo gaat het apparaat hele andere geluiden maken, dan hoe het is geprogrammeerd", vertelt hij.

Een uiterst onvoorspelbaar werkje, blijkt uit zijn verdere verhaal. "Wij circuit-benders doen eigenlijk maar wat. Aleatorisch heet dat. We berusten ons op toeval en onberekenbare factoren. Nooit is precies te voorspellen wat voor geluid de kortsluiting veroorzaakt."

Het kan absoluut tenenkrommend, kippenvel-veroorzakend rotgeluid zijn. "Maar vaak, eigenlijk vaker, komt er opeens iets heel bijzonders uit."

Geluid dat zich volgens Sander en zijn zus Sabine, eigenlijk het beste laat omschrijven als buitenaards. "Binnenkort starten we in Electron met een workshop circuit-bending. Niet voor niets noemen we het 'bouw je eigen Alien-Orchestra'", zegt Sabine. "Denk aan een walkman waarvan de batterijen bijna leeg zijn. Dat soort geluiden."

De apparaten waarmee wordt gebend hebben een laag voltage. Noodzakelijk, zegt Sander. "Je krijgt namelijk nog wel een schokje." En dus is vooral speelgoed populair. Plastic telefoontjes, zingende kerstmannen, V-tech, Fisher Price en Casio. "Ah, die oude keyboards, geweldig", zegt Sander.

Hij legt uit hoe daarin talloze melodietjes zijn voorgeprogrammeerd. "Die proberen wij door elkaar te husselen." Het summum? "Wanneer we bijvoorbeeld een deuntje van Wham zo manipuleren dat de Casio het vanzelf op zijn kop, gekreukt en achterstevoren onophoudelijk blijft spelen."

Maar verder: "Ja, het is de spanning. Het feit dat je nooit weet wat je aan het doen bent. Wij werken in het schemergebied tussen een goed functionerend en kapot apparaat. Soms komt er zoiets verrassends uit, dat we er zelf steil van achterover slaan. Dat soort geluiden worden inmiddels al opgeslagen. Gerenommeerde componisten gebruiken ze in hun muziek."

Een andere keer. "Tja, een andere keer ontploft het speelgoedje. Of hoef je er nauwelijks wat aan te doen." Sander wordt enthousiast: "Dat plastic viooltje van Sesamstraat. Net vals, prachtig. Als je dat over een gitaarversterker afspeelt, weet je niet wat je hoort!"

Circuit-bending. Sander, zelf muzikant en student Sounddesign, kan, eenmaal op dreef, niet stoppen met er over te vertellen. "We zijn de punkers van de elektronische muziek. Zonder veel voorkennis raggen we op de vierkante millimeter. Met verrassende resultaten."

De gratis workshop telt vijf lessen en vindt 's avonds plaats tussen 1 april en 6 mei. Inschrijven kan tot 25 maart via sabinebolk@gmail.com. Cursusmateriaal: kijk op vrijmarkten.

Geen opmerkingen: