Pagina's

BN de Stem "Bredanaar begint veilingsite voor kunst"


BREDA - Het idee is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. "Het lijkt op vakantieveiling.nl", zegt Steven van Beek. "Alleen dan kunnen mensen bieden op iets cultureels."

Van Beek (30) uit Breda lanceert maandag een nieuwe site: cultuurveiling.nl. Vanaf een bedrag van 1 euro kan iedereen die dat wil een kunstwerk aanschaffen, of een bod doen op een ander cultureel product. Van Beek heeft een marketingachtergrond. Studeerde Media en Marketing Publishing aan de Hogeschool van Amsterdam. Thuis in Breda kende hij flink wat mensen die naar de kunstacademie gingen. "Kunst en marketing. Het leken twee onverenigbare zaken. Ik wilde die twee bij elkaar brengen."

Dat is ook noodzakelijk, meent Van Beek. "De cultuursector heeft het zwaar. Er zijn veel bezuinigingen." Subsidies zijn weggevallen, cultuur is voor een groot aantal mensen een luxeproduct geworden. En in al die financiële tegenspoed moet de kunstenaar zien zijn broek op te houden.

Van Beek denkt dat zijn Cultuurveiling.nl de cultuursector daarbij goed van dienst kan zijn. Niet alleen kunnen schilders, beeldhouwers, muzikanten, schrijvers, film- en theatermakers en dergelijke op de site hun product aanbieden en er ook nog wat mee verdienen, ook is het een vorm van reclame.

Van Beek: "Een muzieklabel als SnowStar record kan één cd aanbieden. Daarmee maken dan wel alle bezoekers van de site kennis."

Vooralsnog zijn het met name Bredase kunstenaars die zich bij Van Beek aanmeldden. Kunstenaars uit zijn eigen kennissenkring. Hun aanbod is divers. Van Sabine Bolk die een rijsttapijt bij iemand thuis wil leggen. Dat is kunst die vogels langzaam wegeten. Tot aan een schilderij van Joeri Verbiest en Louisa Sens. Van Beek wil het aantal kunstenaars uitbreiden tot hij grote landelijke dekking heeft. www.cultuurveiling.nl

door Edine Wijnands | vrijdag 02 maart 2012

Geen opmerkingen: