Pagina's

CFK cover "Voor het Zweedse bos"

Voor de CFK, Breda's enige Cultblad, heb ik de cover gemaakt,. Het laatste exemplaar van dit jaar is tevens het laatste exemplaar op papier. De organisatie deelde het volgende mee: "We zullen vanaf 1 januari 2011 de Zweedse bossen sparen en niet meer als magazine verschijnen." CFK wordt digitaal.Als trouwe volger van het reisverslag van fotograaf/onderzoeker/into the wild reiziger Michiel Brouwer, was het "Voor het Zweedse bos" gegeven meteen heel beelden.
Michiel Brouwer verblijft van de eerste sneeuw tot de laatste sneeuw (om praktische & romantische redenen) in Zweden. Hij onderzoekt, documenteert en achterhaalt daar de geschiedenis en het lot van de Sámi.
Hij was hier mee gestart als eindexamenproject en ontving een Startstipendium om zijn project op grootse wijze voort te zetten. Met een oude Mercedes bus trotseert hij het bevroren Zweedse landschap en maakt hier prachtige foto's, tegelijkertijd haalt hij een goed verborgen & geheimgehouden geschiedenis naar boven, die helaas niet zo oud is als we dachten. In 1985 waren de praktijken tegen de Sámi nog actief.

Meelezend met zijn bevindingen viel het mij op hoe de Sámi prachtig in harmonie leven met hun omgeving. Hun liefde voor het bos en wat deze rijkdom hen kan geven. Tevens is hun kleding (Gákti) zeer kleurrijk en expressief. Het heeft bijna iets kitsch. Na meer zoekwerk online kwam ik toch zeer mooie exemplaren tegen van hun Duodji (ambacht).

De uit een lijn bestaande geborduurde patronen deden mij denken aan de zonsymbolen uit Batik & India (swatika) en toen ik las dat de Sámi ook "Kinderen van de zon" of "zonen en dochters van de sun" genoemd worden, was er weer een mooie synchronisiteit met the flower of the sun, de zonnenbloem, en zijn geschiedenis. Meer hierover in de post "Flower of the Sun".

Verder googlend kwam ik terecht bij oude rotsschilderingen waarop te zien is hoe mensen op rendieren jagen en ze hoeden. Deze rotschilderingen worden gezien als een World Heritage. De rotsschilderingen en snijwerken zijn gevonden in het gebied Alta in Noorwegen. Ze vermoeden dat ze afkomstig zijn van de eerste bewoners van Scandinavië en dus vermoedelijk van de Sámi.
Kortom genoeg inspiratie voor de laatste CFK cover! DE CFK is verkrijgbaar bij o.a. De Cultvideotheek Next Page (Markendaalseweg 36) en Café Het Hijgend Hert (Pasbaan 7) in Breda.

Geen opmerkingen: