Pagina's

"2 sides of a story" t/m 30 mei in Het Hijgend Hert

Stadsdichter Kees van Meel opende afgelopen zondag 9 mei “2 sides of a story” met een gedicht samengesteld uit de verzamelde woorden van Vanuit bed i.s.m. Yurr. “2 sides of a story” is een interactief raamgedicht in Café Het Hijgend Hert te zien tijdens het gehele Graphic Design Festival.Foto's door Martijn Stadhouders

Op de ramen van het Hijgend Hert kunnen bezoekers bordjes met woorden in een grafisch grid hangen. Elke week wordt een nieuw gedicht gestart. De bordjes zijn tweezijdig, aan de ene kant staat een "mooi" woord, aan de andere een "lelijk" woord. De voorbijgangers lezen aan de buitenzijde dus een ander gedicht, de andere kant van het verhaal. Zij worden uitgedaagd het gedicht te vertalen / ontcijferen of te verbeteren.Op dinsdag 18 mei 20.30u vindt het eerste Poëzie Podium Breed in Café Het Hijgend Hert plaats. Dit podium wordt georganiseerd in samenwerking met Watt’s Up en, voor deze avond, Joeri Verbiest. Hij is uitgenodigd om naar eigen keus dichters en muzikanten om zich heen te verzamelen om op eigen wijze de avond vorm te geven. Deze avond treden o.a. op dichter&filosoof Peter Lauwerijssen (Breda), Mudicine (Breda) met muziek en poëzie, dichter&performer Jee Kast (België) en dichter&muzikant Leon van den Langenberg (Breda).

Voorafgaand aan het festival riepen wij de (onze) sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Blogger etc. op om hun mooiste / lelijkste woord aan te leveren. In totaal verzamelden we 1000 woorden. De 1000 verzamelde woorden worden mooi of lelijk gevonden vanwege de betekenis, de vorm of de klank, maar in hun uiteindelijke zinverband en de "dubbelzijdigheid" krijgt het woord weer een totaal andere betekenis. De aangeleverde woorden werden door Yurr vormgegeven, aan de ene zijde van het bord prijkt het mooie (positieve) woord, aan de andere zijde het lelijke (negatieve) woord.
Naast woorden ontvingen we ook aanvullende uitleg waarom juist dit woord mooi of lelijk gevonden werd. Samen met letterontwerper Nicolás Massi (Buenos Aires, Argentinië) maakte Yurr een woordenboek van de verzamelde woorden. Maar niet hun gewone betekenis kun je hierin op zoeken, juist de verschillende interpretaties van de woorden en hun “persoonlijke” betekenis. Het woordenboekje is tijdens het festival gratis te krijgen in Het Hijgend Hert.

Om "2 sides of a story" compleet te maken is er ook een leestafel. Onder het genot van een drankje kun je inspiratie op doen om vervolgens verder de dichten op het raam. Dichters, schrijvers, kunstenaars & vormgevers hebben een exemplaar van hun dichtbundel beschikbaar gesteld voor deze leestafel. Het boek/bundeltje is één maand te lezen in Café Het Hijgend Hert tijdens het Graphic Design Festival. Op de Leestafel liggen (dicht)bundels van Kees van Meel, Yvonne Né, Pien Storm van Leeuwen, Leonie Ruissen en Jee Kast.

Er kan met “2 sides of a story” gedicht worden tot 30 mei in Café Het Hijgend Hert, Pasbaan 7 te Breda. Café Het Hijgend Hert is open op dinsdag t/m vrijdag van 14 u tot 02 u en op zaterdag & zondag van 13 u tot 02 u.
Op zondag 30 mei 20 u wordt “2 sides of a story” afgesloten met een woordenveiling.

Geen opmerkingen: