Pagina's

Artikel in BN De Stem "Ongebonden huisarrest in Electron"

BREDA - 'Curfew' worden ze genoemd. De avonden die de stichting IDFX samen met de Bredase kunstorganisatie 'Vanuit bed' voortaan eens in de twee maanden houdt. Avonden die keer op keer op de derde donderdag van de maand plaatsvinden in Electron aan de Belcrumweg. Deze donderdag voor het eerst. Dream Society met Jan, Oo, Kai en Bubu collage Dream Society

Curfew betekent huisarrest of avondklok. "Maar dat wat te zien is, moet juist het tegendeel zijn", zegt Sabine Bolk van Vanuit bed. "Tijdens de Curfew-avonden zijn de deelnemende kunstenaars juist ongebonden. Helemaal vrij laten ze met podiumacts, muziek en/of beeld iets zien van hun eigen wereld."

Als eerste is het aan het Londense gezelschap de Dream Society om te tonen wat die vrijheid tot stand kan brengen. Bolk vertelt: "De avond begint met de animatiefilm Chant down Babylon. Zwart-wit, helemaal in stijl van de oude stomme film. Het is een soort sprookje over een circus." Hoofdrolspelers zijn de drie leden van de Dream Society. Performers die na de film een interactieve act op het podium zetten. Daarbij speuren ze onder meer in de omgeving naar spullen die ze kunnen gebruiken als muziekinstrument. Mobiele telefoons, koffiezetapparaten, krakende stoelen, alles kan ter plekke worden ingezet voor het neerzetten van een geïmproviseerde podiumact. Het wordt een avond vol humor en misschien met een beetje provocatie, meent Bolk.

Hoe de Curfew-avonden er uiteindelijk precies moeten gaan uitzien is nog niet helemaal duidelijk, zeggen zowel Bolk als Dorien Eggink van IDFX. Eggink: "We proberen het eerst eens een paar avonden uit. Zoeken naar een concept dat werkt." Dat kan zoiets zijn als de Dream Society gaat brengen, maar ook iets heel anders. "Dat gaan we de komende maanden uitzoeken." De eerste Curfew-avond begint donderdag 16 april om 20.30 uur in Electron. Entree: drie euro.

door Edine Wijnands

Geen opmerkingen: