Pagina's

Kunst van de dag

KUNST VAN DE DAG / GALERIES.NL ACTUEEL - 12/10/2008
Kunst van de dag door Benno Tutein Nolthenius


Tour des poulets
Sabine Bolk
Stadsgalerij Breda
Breda

Wat is er mooier dan tijdelijke kunst? Soms zie je op straten of trottoirs de meest kunstzinnige en knappe tekeningen gemaakt met stoepkrijt. Bij de meeste tekeningen denk ik, heerlijk dat straks een regenbui het geheel weer wegspoelt. Voor de kunstenaar is het wellicht anders. Als een tekening goed is gelukt kun je er een foto van maken, maar binnenkort is hij toch echt weg. Je kunt met een paraplu nog een dag lang je geesteskind beschermen, maar het houdt op.
Toonkunstenaars kennen dat vast ook. Je speelt de sterren van de hemel en dan is het weg. Het blijft vaag in je herinnering, je kunt het 'tapen' en veel popartiesten kunnen zelfs illegale opnames later terugzien op Youtube. Maar algemeen geldt: na de laatste noot is het weg.
Sabine Bolk werkt ook met een soort nootjes. Haar rijsttapijt is een soort dartboard waar vogels zich als een speer op mogen werpen. De vogel die in de roos pikt, krijgt niet de meeste punten, maar kan van daaruit wel een hele maaltijd scoren. Het idee is dat het tapijt, korrel voor korrel, compleet verdwijnt in de magen van duiven.
Eerder had Sabine al een filmpje gemaakt van kippen (komen die ook niet als Raymond, alias Barney, uit Barneveld?) die een kunstwerk van haar wegpikken.
Het zou trouwens leuk zijn als een kat op de korrel wordt genomen. Met zaadjes, liefst zwart zaad, een object in de vorm van een poes maken en dan kijken hoe hij door de duiven wordt aangevallen.
Misschien nog een idee als Sabine op zaterdag 1 november een rijsttapijt legt. Koen de Wit zal haar dan begeleiden met zijn klarinet, misschien om de duiven met mooie noten te lokken.

Benno Tutein Nolthenius (achtergrond en archief).

Kunst van de dag is een uitgave van www.galeries.nl / www.kunst.nu.

Geen opmerkingen: