Pagina's

Artikel in BN De Stem over Expeditie Belcrum

Plakkerige kunst en gluren bij de buren

door Saskia Wijdoogen

Maandag 3 september 2007 - BREDA - "Oké, je mag nog één keer in bad, maar dan gaan we echt." Enthousiast bestormt het jongetje het pand van KOP aan de Speelhuislaan. Een duik in een bad vol met snoepjes, welke kleuter droomt daar nou niet van?

Expeditie Belcrum, de culturele ontdekkingstocht door de wijk, stond dit jaar weer bol van de originele kunstuitingen. De expeditie duurde dit jaar twee dagen. Met zaterdag aandacht voor podiumkunst en zondag ongegeneerd 'gluren bij de buren'. Zo'n zestig buurtbewoners hadden zich aangemeld als tijdelijk galeriehouder, voor de kunstroute door de wijk. "Het is een leuke manier om samen iets te doen in de buurt", zegt Peer Schetters, die voor de tweede keer zijn huis in de Speelhuislaan openstelde voor een kunstenaar.

Vorig jaar denderde de stoet kunstminnaars door de woonkamer, dit jaar was de achtertuin plaats van handeling. "Kom maar verder hoor!" moedigt Schetters de wat schuchtere nieuwsgierigen aan. Voorzichtig trekken ze door de gang, via de keuken, naar de expositieruimte die de tuin voor één dagje is. "Het is een beetje vreemd om zoveel onbekenden over de vloer te krijgen, maar ook wel erg gezellig", zegt Schetters.

In zijn tuin hangen fotocollages en een rijstkunstwerk van Sabine Bolk. Met gele en witte rijst maakte ze onder meer bloempatronen in het gras. Schetters wist van tevoren niet wat hem te wachten stond. "Ik wist dat er iemand kwam die iets in de tuin wilde doen, maar niet precies wat. Ik vind het wel leuk." Bolk: "De kat heeft er even van gesnoept, maar die vond het niet lekker. De vogels blijven tot nu toe nog weg."

Het is een ander publiek, merkt Bolk, dat haar kunst bekijkt tijdens deze Expeditie. "Als je in een expositieruimte staat, komen er alleen mensen die altijd al komen. Hier komt een heel gevarieerd publiek. Mensen die speciaal voor de kunst komen, maar ook die het gewoon een leuk dagje uit vinden. Of buurtbewoners die het leuk vinden om een rondje door de wijk te maken. Zo krijg ik ook eens andere meningen te horen over mijn werk."

Hoeveel mensen het afgelopen weekend door de wijk trokken, weet organisator Karin Neijenhuis niet, maar ze is tevreden. "We hebben het idee dat het drukker is dan vorig jaar. Maar het is moeilijk in te schatten. Het is zo verspreid over de wijk, dat we niet echt een goed beeld hebben. Maar de reacties zijn enthousiast."

Als het aan Neijenhuis ligt, blijft Expeditie Belcrum een jaarlijks evenement. "Het is zo'n succes, dat we er mee door willen gaan." Ook blijft het, wat haar betreft, een tweedaagse expeditie. "Het is heel goed bevallen, de podiumkunst centraal op zaterdag. Vorig jaar hadden we meer optredens op zondagavond, maar dat bleek toch minder goed te werken. Nu was het allemaal heel goed bezocht. Als we genoeg sponsors kunnen vinden voor volgend jaar, gaan we zeker weer verder."

Geen opmerkingen: