Pagina's

Artikel in BN de Stem

Ook varkens hebben recht op een speeltje
door Peter Ullenbroeck

Woensdag 13 juni 2007 - BREDA - Wordt het een rubber balletje of toch maar een wroetwand voor Knor? Voor menig varkenshouder zijn belangrijke weken aangebroken want per 1 juli moet iedere varkensstal in Nederland voorzien zijn van speeltjes zodat de zeven miljoen varkens in ons land voldoende afleiding hebben.

Sabine Bolk met een varken dat meer interesse lijkt te hebben voor haar kleding dan voor het door haar ontworpen 'wroetwandje.'
foto Thom van Amsterdam

Het is het gevolg van het bezoek dat de controledienst van de Europese Commissie begin 2005 aan een aantal varkensstallen bracht. Die kwam tot de conclusie dat er meer gedaan moet worden om het kortstondige leven van Knor te veraangenamen.
Op dit moment hangt er in veel stallen niet meer dan een ketting om de varkens af te leiden en dat is niet genoeg, vinden ze in Brussel. Dus moeten er meer speeltjes komen voor ons nationaal vleesproduct. Schieten we met z'n allen niet een beetje door?
,,U bent de eerste die zo reageert", zegt woordvoerder Murco Mijnlieff van het ministerie van Landbouw met nauwelijks gespeelde verwondering in zijn stem.
"Het gaat om het welzijn van het dier. Op tal van fronten zijn we bezig dat te verbeteren. En daar hoort afleidingsmateriaal, of zoals ook wel gezegd wordt, speelgoed bij. Simpelweg om te vermijden dat die varkens elkaar van verveling in de oren of staart gaan bijten."Dat het het ministerie ernst is, blijkt uit een brochure die voor de varkenssector is gemaakt. Daarin staan tal van tips over speelgoed dat wel en niet aanslaat bij varkens.
Een rubberen bal, zo lezen we, blijkt niet zo'n goed idee. 'Want losse speeltjes worden snel vies. En varkens zijn hygiƫnische dieren. Ze zullen er daarom niet lang mee spelen.
'In de varkenssector wordt wat zuinigjes op de nieuwe richtlijn gereageerd. Woordvoerster Annechien ten Have van LTO Nederland: "Vanuit Europa is geconstateerd dat het anders moet in onze stallen. En regels moet je naleven dus zullen we dat doen."
Enthousiaster is varkensboer Henk Roef uit Woensdrecht: "Ik deed - toen ik er net van hoorde - er ook wat lacherig over. Speelgoed voor je varkens, dat verzin je niet. Maar als je er wat langer over nadenkt, besef je dat zoiets nog helemaal zo gek niet is. Het is goed voor het dier en goed voor je eigen gevoel. En economisch is het straks misschien ook niet zo verkeerd. Want als de consument beseft dat wij er als sector in Nederland alles aan doen om het onze varkens zo goed mogelijk naar de zin te maken, zal hij wellicht eerder voor dat stukje vlees kiezen."
Roefs beesten moeten het nu nog doen met een ring die ter afleiding aan een ketting in de stallen hangt."Maar dat is niet genoeg", beseft de eigenaar van 5000 varkens." Ik ben nu aan het kijken naar andere speeltjes. Wat? Ik ben geneigd om voor natuurlijke materialen te kiezen. Iets met zacht hout aan een ketting waar ze in kunnen bijten."
Bij de Partij voor de Dieren hebben ze hun bedenkingen bij de nieuwe richtlijn. Birgit Verstappen, fractievoorzitter van de partij in de Brabantse Staten: "Het klinkt leuk, speelgoed voor varkens, maar het is een lapmiddel. Eigenlijk moeten die varkens gewoon in hun natuurlijke omgeving gehouden worden, dan heb je ook geen speeltjes nodig. Sterker nog, dit is een signaal dat er iets niet goed zit in onze varkensstallen. En het mooie is dat de sector dat zelf nu ook toegeeft. Anders zouden ze niet met deze oplossing komen. Maar beter zou zijn het probleem fundamenteel aan te pakken. Kijk, als ik hoofdpijn heb kan ik een aspirine nemen en dan los ik het probleem voor het moment op. Maar als ik vaak hoofdpijn heb, zou ik eens moeten kijken waar die pijn vandaan komt. Dat zou de varkenssector ook eens moeten doen."

Geen opmerkingen: