Samen met mijn mama volgende ik zaterdag 11 mei een workshop Steendrukken bij het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard. Uiteraard was het een korte introductie op deze zeer uitgebreide ambacht, maar desalniettemin een erg leuke introductie. En zeker voor herhaling vatbaar!
Batik Statement Fashionshow
Foto door Ryvo Octaviano**
Zondag 21 april organiseerde ik tijdens het Indonesisch Cultureel Festival in Best voor het eerst een Batik Statement Fashionshow.
Rob Rosielle leende mij zijn moeders prachtige Batik collectie. Zijn moeder, Mevrouw Rosielle-Bergsma is de kleindochter van Maria Paulina Carp, een batikmaakster uit Pekalongan tijdens de Batik Belanda periode. Erg speciaal dus om deze batiks te mogen gebruiken. Ik gebruikte ze om de modellen te 'omlijsten'. Zo ontstond er een mooi Batik Statement on stage. De heren Koen de Wit en Mickel van der Heijden verzorgde deze omlijsting van de 5 prachtige dames.
Batik Chic maakte een deel van hun Batik Tulis collectie, de tassen die de modellen droegen en de batiks van de heren, beschikbaar voor de modeshow. Echt geweldig om deze prachtige spullen van Batik Chic een plekje te mogen geven in de Batik Statement Fashionshow.
De modeshow werd gelopen op het nummer 'Who run the world' van Beyoncé.
Ik had dit nummer gekozen, omdat de dag in het teken stond van Raden Adjeng Kartini (21 april 1879 - 17 september 1904).
Kartini was een Javaanse aristocrate die vocht voor de rechten van de vrouw. De correspondentie van Kartini met Rosa Abendanon en enkele andere Nederlandse vrienden werd gepubliceerd in een boek "Door Duisternis tot Licht" (Habis gelap terbitlah terang) in 1912, dat heel inspirerend heeft gewerkt op de Indonesische intelligentsia en vrouwenbeweging. Zij verkondigde het standpunt dat geestelijke ontwikkeling een fundamenteel recht is, ook voor vrouwen. Zij had waardering voor de positieve kanten van de Europese cultuur, ook al had zij kritiek op het eigenzuchtige materialisme waardoor een groot deel van de koloniale heersersklasse werd gekenmerkt.*
Ikzelf schafte ter voorbereiding de 1920 versie aan van "Door Duisternis tot Licht", "Letters of a Javanese princess", vertaald door Agnes Louise Symmers met een voorwaard van Louis Couperus.
The time was ripe. It has been said that great men are products of great movements. There must always be some one to strike the note of leadership, so firmly convinced of righteousness of a given cause that he or she goes blindly forward, forgetful of personal interest and of all selfish considerations, combatting the world if need be, holding its ridicule as of no account; and what is perhaps hardest of all, bringing sorrow and disappointment to those that love them.
- Agnes Louise Symmers
Voor mij bood deze dag ook de gelegenheid om de Batikmaaksters uit de Batik Belanda periode zoals Maria Carp, Lien Metzelaar en Eliza van Zuylen, te eren. Zij waren met hun eigen Batikwerkplaatsen de tijd ver vooruit. En nog steeds kunnen we hier veel van leren! De mooie doeken uit de verzameling van Mevrouw Rosielle-Bergsma speelde een belangrijke rol in het visueel maken hiervan. Who run the world? Juist ;)!
Dankjewel! Terima Kasih!
Voor meer foto's kijk op mijn blog De reis naar Batik, blogpost 'Batik Statement Fashioshow'.
Foto door Rahma ***
Foto door Dhanti Hajdenborg****
Foto door Yvonne Bolk
**
****
***
****
Groepfoto met links Dhanti Hajdenborg, vertegenwoordigster van Batik Chic in Nederland
* informatie van Wikipedia
** Foto door Ryvo Octaviano
*** Foto door Rahma
**** Foto door Dhanti Hajdenborg
Abonneren op:
Posts (Atom)